Reinigen & Ontsmetten

06 september 2024

Reinigen & ontsmetten (R&O) is een belangrijk onderdeel op het gebied van ziektepreventie. Een goede R&O van afdelingen en materialen zorgt voor een verlaging van de algehele ziektedruk en draagt bij aan een goede start voor het dier.  En een goede start is het halve werk!

Om de effectiviteit van het reinigen en ontsmetten op het bedrijf te onderzoeken kan gebruik gemaakt worden van een hygiënecheck. Dit is relatief een goedkoop (<200 Euro) maar zeer waardevol onderzoek waarbij verschillende plekken in de stal worden bemonsterd met Rodac-plaatjes (bakjes met daarin een voedingsbodem voor micro-organismen) om de mate van bacteriologische verontreiniging (kolonievormende eenheden) aan te tonen. Door deze bacteriën op selectieve bodems verder te kweken, kan bekeken worden welke specifieke bacteriën er dan zitten.

Indien nodig kan de uitkomst van de check gebruikt worden om het R&O protocol verder te optimaliseren. We kunnen zo ook verschillende reinigingsproducten vergelijken. Vaak blijken deze producten qua effectiviteit niet veel te verschillen zolang ze volgens de bijsluiter van de producent worden toegepast.

Onderdelen die vaak minder goed uit de check komen zijn voerbak(jes) & behandelbak/-kar. Een veelgemaakte fout bij het ontsmetten is dat dit op een heel nat oppervlak wordt gedaan, waardoor het middel sterk verdund wordt en een stuk minder effectief is. Daarnaast wordt ook nog vaak het inschuim- en/of ontsmettingsmiddel weggelaten en alleen met hoge druk gereinigd. Toch zijn deze producten cruciaal: na het inschuimen en onder hoge druk reinigen van een afdeling daalt het aantal bacteriën per vierkante cm2 met een factor 100 (van 80.000 naar 800). Na het ontsmetten op een droge oppervlakte daalt deze nog eens met een factor 32 (naar 25).

Neem eens contact op met de bedrijfsdierenarts om de hygiënestatus te laten controleren!

Meer nieuws

03 oktober 2024

Succesvol 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid

We kijken terug op een succesvol 19e Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid op dinsdag 1 oktober...
06 september 2024

Ontwormingsmiddelen

In Nederland en België zijn er vier goedgekeurde moleculen voor de ontworming van varkens: flubendazole,...
06 september 2024

Feit of Fabel?

Feit of Fabel:  “Eén tot twee weken na opleg in een lege vleesvarkensstal starten...