Update Afrikaanse Varkenspest
Door de vele communicatie vanuit de overheid en organisaties zoals de POV is iedere varkenshouder inmiddels goed bekend met Afrikaanse Varkenspest, welke schade het kan aanrichten en wat de gevolgen zijn als het Nederland binnenkomt. We zetten daarom sterk in op preventieve maatregelen om dit in zijn geheel te voorkomen. Desondanks kunnen we, zoals onze zuiderburen enkele jaren geleden hebben ervaren, niet garanderen dat het virus buiten de grenzen blijft. Het is daarom goed om te weten wat ons te wachten staat.
Mocht AVP Nederland binnenkomen, dan kunnen we er het best zo snel mogelijk bij zijn. Hiervoor heeft de NVWA een monitoringsprogramma voor wilde zwijnen en gehouden varkens. Als er een verdenking is van AVP, of er simpelweg onverklaarbare symptomen in de stal zijn, kunnen er in overleg met de dierenarts gratis monsters worden onderzocht. Een proactieve houding is hierbij van groot belang, aangezien veehouders worden vergoed voor de aanwezige levende dieren als AVP wordt aangetoond, en niet voor dieren die al gestorven zijn.
De monitoring bij wilde zwijnen bestaat eruit dat dood gevonden dieren worden onderzocht. Hiervoor zijn per regio grofwildcoördinatoren benoemd, die verantwoordelijk zijn voor het melden en onderzoeken van het kadaver in samenspraak met de NVWA. Een protocol van wat te doen als u een dood zwijn vindt, kun je vinden op de website van de jagersvereniging:
Op het moment dat Nederland zijn AVP-vrije status verliest, worden er een heel aantal maatregelen van kracht. Deze zijn afhankelijk van of de infectie een wild zwijn of een gehouden varken betreft. In ieder geval wordt het verplicht om een vee-kerende afscheiding te hebben. Ten minste alle plaatsen waar het voer opgeslagen ligt, en daar waar varkens in aanraking kunnen komen met de ‘buitenomgeving’ (denk aan laad-/losplaats, of de voergang die buitenlangs van de ene naar de andere stal loopt), dienen te worden afgeschermd voor mogelijk contact met onbevoegden en andere varkens/zwijnen. Voor varkens met een buitenuitloop dient dit zelfs een dubbel hekwerk te zijn. Wanneer je dat nog niet gedaan hebt, is het dus slim om de afrastering nu al in orde te maken.