Feit of Fabel?
Feit of Fabel: “Eén tot twee weken na opleg in een lege vleesvarkensstal starten mijn biggen met hoesten. Nu wordt er beweerd dat dit wormen zijn, met name Ascaris suum. Is dit een Feit of Fabel?”
Het is (vaak) een FEIT. We weten dat in bepaalde vleesvarkensbedrijven de infectiedruk voor wormen hoog is. Na intrede van het wormeitje in de darmen van het varken, is dat binnen enkele dagen als kleine larve door de lever heen gepasseerd. Hier ontstaat dus de `white spot’, die na enkele weken ook weer verdwijnt. Op ongeveer één week na opname is de larve ter hoogte van de longen, waar deze schade en hoest veroorzaakt. De worm bereikt zijn volwassen leeftijd op ongeveer 42 dagen. Tevens is bekend dat 1 volwassen worm ongeveer 250.000 eitjes per dag kan uitscheiden en dat ongeveer 4% van de opgenomen eitjes het redt tot larve in de longen. Daarbij is aangetoond dat het economisch verlies van een worminfectie kan oplopen tot 5€ per varken (Van Meensel et al.). Ook is meermaals aangetoond dat wormen een intredepoort kunnen zijn voor andere pathogenen (Salmonella, E. coli en Pasteurella).
Mijn leuze bij de vleesvarkenshouder is: “varkens dienen als stofzuigers voor de wormeitjes.” In dit schema past strategisch ontwormen op 10 weken leeftijd (ongeveer bij opleg of enkele dagen tot een week na opleg) op 16 weken en op 22 weken leeftijd (telkens 5 tot 6 weken na de vorige ontworming). De eitjes kunnen dan niet uitgroeien tot volwassen wormen, waardoor de infectiedruk daalt. Bekend is dat preventieve bestrijding, reiniging en ontsmetting, weinig invloed heeft op de infectiedruk van Ascaris suum. De eitjes zijn bestand tegen reiniging en verschillende ontsmettingsmiddelen. Enkel een volgehouden bestrijding door ontworming gedurende meerdere opeenvolgende rondes kan tot een vermindering van de infectiedruk leiden. Onderzoek via ELISA of PCR bij Merefelt geeft ons inzicht in de immuniteitsstatus of infectiedruk op uw bedrijf. Heb je hier nog vragen over, informeer je hierover bij je dierenarts of de Farm Health Coach.