SINS-scores: wat zijn we aan het doen in de praktijk- en wat kun je er mee op het varkensbedrijf ?
Wat is SINS ?
Karien: SINS is de naam voor de tekenen van ontsteking en uiteindelijk afsterven van bepaalde stukjes lichaamsdelen zoals staart- en oorpunten bij varkens.
Hoe scoren jullie de Sins verschijnselen ?
Thomas: Je kunt deze tekenen al zien bij biggen van enkele dagen oud (2-3). Dit kan gewoon op het oog, maar je moet wel weten wat je moet zien. Wij zijn intussen goed getraind. Wij pakken alle biggen in een toom vast en bekijken ze grondig. We beoordelen het gezicht, de oren, de staartbasis en staartpunt, navels, speentjes, vulva, kroonranden en de voeten.
Karien: De ontsteking ontstaat vanuit een golf van ontsteking die de biggetjes meekrijgen vanuit de zeug (via de baarmoeder en na de geboorte via de melk). De ontstekingen van bepaalde lichaamsdelen worden typisch erger na een week, zoals de bloedingen ter hoogte van de voeten.
Thomas: Daarom is het voor ons belangrijk om bij het scoren per toom de nodige informatie op te schrijven zoals hou oud de biggen zijn bij het scoren maar we noteren ook de mestscore van de zeug, de genetica, het worpnummer enz.
Karien: We hebben de afgelopen maanden diverse bedrijven gescoord en onze database begint zich mooi te vullen. Daardoor kunnen we ook verschillen zien tussen de bedrijven. Onze volgende stap is meer grip te krijgen op acties die varkenshouders kunnen inzetten, en welk effect die hebben op de scores.
Zijn er opvallende dingen die jullie gezien hebben ?
Thomas: We hebben heel duidelijk gezien dat als er iets mis is met de zeug rondom het werpen - bijvoorbeeld dat ze te harde mest heeft of baarmoeder ontsteking- dat we dan in zo een toom veel afwijkingen zien bij de biggen zoals staart- en kroonrand ontstekingen.
Karien: we zien ook verschillen tussen bedrijven en ook tussen genetica. Maar uiteindelijk gaat het erom wat je er zelf aan kunt doen als varkenshouder.
Wat kun je er aan doen als varkenshouder ?
Thomas: Alles rond het werpen van de zeug is belangrijk, dus zorg dat de zeug niet te harde mest heeft, dat je zieke zeugen goed behandelt en dat ze genoeg water kan drinken.
Karien: ook de wateropname in de dracht is van groot belang. En ook bijvoorbeeld mycotoxines in het voer kunnen ontstekingen tot gevolg hebben.
Hoe gaan jullie verder ?
Thomas: wij gaan de komende tijd verder met bedrijven scoren en praktische actiepunten opstellen en opvolgen.
Karien: Geïnteresseerde varkenshouders kunnen zich bij ons melden, dan kunnen wij de situatie in beeld brengen en samen kijken wat er eventueel verbeterd kan worden. Bij het praktisch aanpakken van de verbeterpunten kunnen we ook de hulp inschakelen van onze collega dierenarts en welzijnscoach Esther Krooshoop.